Web Hosting Türleri Nelerdir?
Hosting hizmeti, sitenizin internette görüntülenebilmesi için lüzumlu teknolojileri ve hizmetleri sunmaktadır. Hostingler, aslında bir tür bilgisayardır fakat bu bilgisayarlar evlerde şahsi olarak kullandığımız bilgisayarlardan çok daha güçlüdür ve bu bilgisayarlar (sunucular) yardımıyla kesintisiz bir hosting hizmeti verilebilir.
Reklam (Ads)
Hosting türlerini 4 başlıkta inceleyebiliriz:
Paylaşımlı Hosting – Shared Hosting
Kiralık Sunucu – Dedicated Server
VPS – Virtual Private Server
Bulut Hosting – Cloud Hostinga
Paylaşımlı Hosting – Shared Hosting
Bu tür sistemlerde tek bir server üstünde, sunucunun bant genişliği ve fiziki gücüne göre çok sayıda hosting barındırılabilir, sözgelimi ortalama bir ev bilgisayarından oluşturulacak bir server 100 adet linux hosting barındırılabilirken markalı ve server olarak üretilmiş hususi makinalarda sitelerin standart ve yüksek yoğunluklu olmadığını düşünecek olursak 1000’den çok hosting hesabı açılabilir.
Eğer ortalama bir internet sitesi kurmayı düşünüyorsanız tercihinizin Paylaşımlı Hosting – Shared Hosting olması lazım olur. Nedeni şayet daha ekonomik ve ihtiyaçlarınızı karşılamak için yeterli olmasıdır.
Kiralık Sunucu – Dedicated Server
Bu hizmette Hosting yönünden istenilen performans alınır, paylaşımlı sunucularda yaşanabilecek sürat düşümü gibi değişik sorunlarda söz hususu olmaz. Diğer taraftan kiralık server kurulumu basit olmasına rağmen maliyet yönünden diğer hosting türlerine göre daha pahalıdır.
VPS – Virtual Private Server
VPS, anne sunucunun yazılımsal olarak bölünmesi halini söylem etmektedir. Bu sanallaştırma sisteminde, farazi sunucuların tümü anne sunucuda yüklü olan işletim sistemini kullanmak zorundadır ve tümü bu işletim sistemine tabi olarak çalışan bir bütünün ufak parçacıklarıdırlar. Sanallaştırma sisteminde bütün prosedürcü ve ram paylaşımı yazılımsal olarak yapılır.
Bulut Hosting – Cloud Hosting
Cloud hosting, yoğunluğu dengelemek ve uptime’ı çoğaltmak için çok sayıda değişik server kullanan bir hosting türüdür. Bu hizmette internet siteniz, tek bir server yerine merkezi bir havuzdaki kaynaklarla çalışan kümeyi kullanır. Bir sunucuda problem yaşanınca diğer bir server döneme girer ve çalışmaya devam edilir. Ayrıca aga ne kadar çok server bağlanmışsa, buluta o kadar çok kaynak sağlanır.
Paylaşımlı Hosting
Paylaşımlı hosting, en düşük değerli ve ufak internet siteleri için olağanüstü bir çözüm yayınlayan hosting türüdür. Adından dahi anlayabileceğiniz gibi bir sunucunun paylaştırılmış bölümlerinden birinin kullanıldığı bu hosting planını internet sitenizin ilk zamanlarında tercih edebilirsiniz.
Paylaşımlı hosting’de tıpkı server üstünde bulunan internet siteleri bellek, prosedürcü kuvveti, disk kısmı gibi server kaynaklarını beraber kullanırlar.
Paylaşımlı sunucuların internet siteleri yönünden en büyük üstünlüğü site barındırma maliyetini yüksek civarda düşürmesidir. Nitekim bu server türünün bir diğer üstünlüğü biçiminde de yeni başlayanlar yönünden düşünülmelidir. Çok yüksek maliyetlere katlanmadan basit bir şekilde bir server üzerinden internet sitesini yayınlama imkanını sunmaktadır.
VPS (Virtual Private Server) Hosting
VPS hosting olarak isimlendirilen hosting planında dahi gene paylaşımlı hostinge benzeri şekilde tıpkı hosting üstünde aniden çok internet sitesi barındırılır. Ancak VPS hosting planını seçen internet sitesi için bu server üstünde hususi bir alan açılmaktadır. VPS hosting’de internet sitesinin server üstünde kendisine hususi bir alanıyla beraber daha kuvvetli prosedürcü performansı ve bellek kısmı olmaktadır.
VPS hosting, başlangıç adımını geçerek gelişen orta büyüklükteki işletmelerin internet siteleri için epey hoş bir hosting seçeneğidir.
Cloud hosting
Cloud hosting Türkçe ismiyle bulut hosting, sitenin tarayıcıya indirme zamanını nerdeyse sıfıra indirmiş olduğu için son zamanların en çok tercih edilen hosting seçeneklerinden bir tanesidir. Cloud hosting opsiyonunda hosting firması internet sitesinin hizmetine bir server kümesi sunar. Bu bu demektir. Sitenin hizmetine yayılan server kümelerinin hepsinde sitenin içeriği bulunmaktadır. Bu sunuculardan birine ulaşım isteği geldiği zaman şayet bu server meşgul şayet hemen diğer servera yönlendirme yapılır ve bu vaziyet, sitenin tarayıcıya indirme zamanını sıfıra indirir. Bu hosting türünde sunucudan kaynaklı sorunlardan ötürü sitenizin çökmesi gibi bir problemle karşı karşıya kalma ihtimaliniz yoktur.
WordPress Hosting
Wordpress hosting, isminden de anlayabileceğiniz gibi WordPress site sahipleri için oluşturulmuş hususi bir hosting çeşididir. Aslına bakılırsa WordPress hosting hizmeti de paylaşımlı bir hosting hizmetidir. Ancak burada paylaştırılmış server yalnızca WordPress siteleri için hususi olarak yapılandırılmıştır.
WordPress’e göre ölçeklendirilmiş ve buna göre güçlendirilmiş sunucunuz yardımıyla siteniz olmasından çok daha hızlı bir şekilde yüklenir. WordPress hosting, WordPress ile kurulmuş siteler için daha yüksek performans sunması yönünden bu siteler yönünden tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.
Dedicated Hosting
Dedicated hosting adı verilen hosting türünde hosting firması, tek bir sunucusunu yahut içeriğinizin boyutuna göre sunucularını tamamıyla sizin kullanımınıza sunmaktadır. Ancak bir işletme vasıtasıyla servera sahip olmanın direkt olarak server satın almaktan daha avantajlı yanı şu şekilde belirtilebilir. Böylesi bir halde o hosting şirketinin bütün teknik desteğini de almış olursunuz.
Dedicated hosting hizmetinde o server tamamıyla size aittir. Bu bu kavrama gelmektedir. Sunucu üstüne istediğiniz uygulama ve yazılımları yükleyebilirsiniz. Böyle bir halde prosedür yapma esnekliğinin tamamına hâkim olmuş olacaksınız. Dedicated hosting hizmeti çoğunlukla yüksek trafik alan büyük internet siteleri için tavsiye edilen bir server kiralama hizmetidir.
Bu server hizmetinin en mühim üstünlüğü, kullananlara yüksek emniyet sunmasıdır. Ancak elbet ki bu yüksek emniyet ve tek bir sunucunun yalnızca tek bir site yönünden kullanılmasının yüksek maliyeti olacağı dahi gözden kaçırılmamalıdır.