Hosting nedir?
Bir düşünün; niçin dosyalarınızı bilgisayarınızın hard diskinde saklıyorsunuz? Çünkü böylelikle onlara dilediğiniz her an, rahatlıkla erişebiliyorsunuz. Bir internet sitesi, bir Word dosyasına çok benzeri; onu barındırmanız için bir bilgisayara gereksiniminiz vardır. Aradaki ayrım şayet bu: internet sitenizi barındırdığınız bilgisayarın devamlı açılmış olması gerekiyor ki hem siz, üstelik ziyaretçileriniz için her an erişilebilir olsun.
Reklam (Ads)
Evdeki bilgisayarlarımızdan değişik olarak internet sitemizi barındırmak için internete bir ağ üzerinden bağımlı olan ve bant genişliği evimizdeki bağlantıdan çok daha çok olan bir makineye gereksinimimiz var. Söz hususu makinenin 7 gün, 24 saat düzenli çalışır durumda olması dahi mühim. İşte bu tarz makina ve bilgisayarlara internet sunucuları deniyor.
Hosting nedir sorusunun yanıtı dahi bu: hosting, bahsetmiş olduğumuz sunucular ile sağlanan barındırma hizmetlerine verilen ad. Hosting firmaları, internet sitenizin 7 gün, 24 saat süresince dünyanın her yerinden erişilebilir olması için size bu sunucularda yer veriyor.
Hosting ne işe yarar?
Web sitenizin her daim yayında ve erişilebilir olabilmesi için onu barındırmanızı sağlayacak bir hosting hizmetine gereksiniminiz var. Evde kullandığımız pc ve bağlantılar, internet sitenizi cümle alem için erişilebilir kılmaya yeterli değil ne yazık ki. Belki de kendi sunucunuzu ve çok kuvvetli bir internet bağlantısını alacak kadar bütçeniz vardır fakat inanın bu iyi bir düşünce değil; çok pahalıya patlar! Bu sebeple en iyi opsiyon bir hosting hizmetinden faydalanmak.
Hosting firmaları, müşterilerinin internet sitelerini kendi sunucularında barındırıyor ve bu sunucular dahi Veri İşlem Merkezlerinde (CPD) yer almakta. Bunlar, en teknolojik emniyet sistemlerinin beraberinde (hem tesisat, üstelik program olarak) devamlı ve güvenilir internet bağlantılarına dahi sahip olan oluşumlar.
Ne tür hosting seçenekleri var?
Ne tür bir internet sitesi kurmak istediğinize tabi olarak gereksiniminiz olacak hosting hizmeti de değişiklik gösterecektir. Örneğin, şahsi bir blog kurmak istiyorsanız esas özelliklere sahip bir hosting hizmeti yeterli olur. Ancak e-ticaret sitesi yahut işletmeniz için bir kurumsal internet sitesi kuracaksanız daha profesyonel bir hosting hizmetinden faydalanmanız gerekebilir.
Her projenin gereksinimleri değişik olsa dahi umumi olarak neye gereksiniminiz olacağını ele alacağız. Eğer güvenilir olamadığınız noktalar yahut sorularınız varsa belirlediğiniz hosting sağlayıcısının teknik ekibiyle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz. Hosting nedir demişken, seçeneklere de bakalım…
Paylaşımlı hosting
Hosting sağlayıcıları, çoğunlukla çok sayıda kullanıcıyla kaynak paylaşımı yapmanızı gerçekleştiren hizmetler sunuyor. Hangi planı seçtiğinize tabi olarak, tıpkı hosting hizmeti üstünde aniden çok internet sitesi barındırabilirsiniz. Pek çok sağlayıcı, sonsuz trafik hosting hizmeti de sağlıyor; böylelikle rastgele bir ayda tüketiminizin en üst düzeye çıkması halinde beklenilmeyen ilave maliyetlerle karşılaşmıyorsunuz.
VPS farazi server
Özel bir farazi server, başka adıyla VPS, birbirinden özgür farazi makinelere bölünmüş bir sunucudur. Donanım paylaşımlı kullanıldığı için, farazi sunucunun maliyeti dedike sunuculara göre çoğunlukla daha düşüktür. En mühim üstünlüğü, VPS’nin güvenceli kaynakları olmasıdır; şunlar başkalarıyla paylaşılmaz ve nasıl dilerseniz öyle kullanabilmeniz muhtemel. Bu sayede paylaşımlı hostinge oranla daha çok kontrole ve esnekliğe sahip olursunuz.
WordPress Hosting
WordPress, dünyada en çok sarfedilen İçerik Yönetimi Sistemlerinden (CMS) biri. Özellikle WordPress’e yoğunlaşan hosting planları dahi server civarında SSD diskleri, nginx sunucuları gibi sistemleri kullanarak otomatik güncelleme ve yedeklemeleri muhtemel kılmanın beraberinde internet sitenizin güvenliğini de sağlıyor.
Dedike server
Dedike server, basit tanımıyla tek bir kullanıcıya ayrılmış fiziki bir makina yahut bilgisayardır. Kullanıcı, bant genişliğinden disk alanına kadar sunucunun bütün kaynaklarını kullanabilir. Dedike sunucular, bilhassa maaş trafik hacmi yüksek olan internet siteleri, dosya yükleme ve indirme gereksinimi çok olan internet siteleri için idealdir.
Kurumsal Hosting
Kurumsal Hosting nedir derseniz, basit kullanılabilen cPanel’ı VPS’nin kuvveti ve performansıyla bir araya getiren bir hosting hizmetidir. Kurumsal Hosting ile bant genişliğinin beraberinde prosedürcü ve dedike RAM de elde edersiniz ve bütün şunlar yüksek trafiğe sahip, data çoğunluklu olan ve/yahut e-ticaret internet sitelerinin gereksinim duyduğu unsurlardır.