Otomasyonun gitgide arttığı günümüzde, verilerinizin güvenilen ve güvenilen bir şekilde depolanmasını sağlamak için kendi sunucunuzu (server) kurmayı düşünebilirsiniz. Artık bir server kurmak için gereksiniminiz olanlara ulaşmak düşündüğünüzden çok daha basit.
Reklam (Ads)
Bununla beraber, kendi serverınızı düzenli bir şekilde yapılandırmak için azıcık teknik bilgiye sahip olmanız gerekiyor.
Verileriniz üstünde kesin kontrole sahip olmak, hususi bir server kurmak için gereksinim duyduğunuz teknik yetenek kazanma konusu ile ilgili size teşvik sağlayabilir.
Kendi sunucunuza sahip olmanın şahsi verilerinizin yedekleme sistemini isteğinize göre yapılandırma ve emniyet görüntülerinizi güvenilen bir şekilde depolayabilme gibi üstünlükleri yer alır. Bu faydalar, hem şahsi kullanım üstelik işletmeler için geçerlidir.
Peki, ne tür bir servera gereksiniminiz olduğunu nasıl bileceksiniz? Sunucunuzu mahalli olarak kurmalı ve barındırmalı mısınız? Yoksa bir hosting hizmetinden mi faydalanmalısınız?
Detaylı bilgi için okumaya devam edin.
Kendi sunucunuza sahip olmanın faydaları nelerdir?
Günümüzde kullanabileceğiniz sonsuz yedekleme hizmeti var ve otomatik yedekleme hizmetlerinden faydalanmak her zamankinden ucuz ve basit duruma geliyor.
Ancak sağlayıcıların çoğalmasıyla beraber, depolanan bilgilere ulaşmaya çalışan kötü niyetli bireylerin adedi dahi artıyor.
İşin kötüsü, bu şahıslar son senelerde epey kabiliyetli oldular. 2019’un yalnızca ilk altı ayında, data ihlalleri 4,1 milyardan çok kaydın açığa çıkmasına neden oldu.
Kendinize hususi bir server kurmak, size bu kötü niyetli bireylerin gaye aldığı kalabalıktan ayrışma ve hususi sunucunuzu güvenilen bir şekilde yapılandırma imkanı sağlar. Ayrıca verileriniz ve bu bilgilere kimlerin ulaşabileceği üstünde tam kontrole de sahip olursunuz.
Ayrıca fazlası halde kendi sunucunuzu çalıştırmak, benzeri yedekleme sağlayıcıları kullanmaktan daha ucuza mal olabilir.
Sunucunuzu nerede barındıracağınıza karar vermek – mahalli mi yoksa bir sağlayıcı vasıtasıyla mı – serverı ne için kullanacağınıza ve teknik bilgi seviyenize bağlıdır.
Örneğin, evinizdekiler için bir medya sunucusu meydana getirmek istiyorsanız, evinizde bir server kurmak epey işinize yarayabilir.
Ancak, eviniz dışındaki bireylerin de erişebileceği bir servera sahip olmak istiyorsanız, bir ev sunucusu bunu karşılayacak kadar kuvvetli yahut güvenilen olmayabilir.
Evde server kurmak
Ev sunucuları için birtakım uygun kullanım örnekleri nelerdir?
Kullanımını bilhassa bilmeniz gerekli olanlar şöyle:
Komut satırı kullanma
Ağ kurma ( IP, DHCP, portlar)
Sistem yapılandırmanız
Ağ yapılandırmanız
Router (yönlendirici) yapılandırmanız (ev kurulumları için)
Çoğu yapılandırma için, Ethernet bağlantısı olan (WiFi değil) bir masaüstü bilgisayara sahip olmak, evinizde bir server kurmak için ihtiyaçlarınızı karşılar. Yani, epey esas bir donanımınız olması yeterli.
Ancak dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Evinizdeki ağın dışından bağlanabileceğiniz rastgele bir serverı evinizde barındırmak, ev ağınızı dünyaya açmak manasına gelir.
Ayrıca donanımınızın çökmesi gibi bir halde, bütün verilerinizi çabucak yitirme riskiyle karşı karşıya kalabileceğinizi de bilmelisiniz.
Bunlara ilave olarak, sunucunuzun büyük ihtimalle 7/24 çalışacağını dahi unutmamalısınız. Yani elektrik, data limiti, bant genişliği kullanımı gibi etkenleri de hesaba katmanız gerekiyor.
Evinizde bir sunucu kurmak ilginizi çekti mi?
Kurulum süreci, sunucunuzu ne nedenle kullanacağınıza tabi olarak değişir, fakat internette başlamanıza yardımcı olacak pekçok kaynak bulabilirsiniz.
Server barındırma hizmeti kullanmak
Bir server barındırma hizmeti kullanmak, sizin için sunucunun donanımını ve çalışma zamanını (buna sürat, bant genişliği ve benzeri. de dahil) sağlaması ve yönetmesi için bir şirkete para vermek manasına gelir.
Aylık yahut senelik bir ücret ödemeniz lazım olur fakat server donanımını kendi başınıza yönetmeyle uğraşmazsınız yahut ansızın bir data kayıbı konusu ile ilgili endişelenmeniz gerekmez.