Hosting mi Bulut Sunucu mu?

Hosting mi Bulut Sunucu mu?

Her geçen gün daha dahi çoğalan hosting şirketleri ve paketleri, hem kurumsal hem ferdi kullanım için elverişli olan sonsuz opsiyon sunuyor. Hosting şirketleri ve hizmetleri ile alakalı soruşturma yapar iken sık sık karşılaşabileceğiniz tabirlerin başında şayet paylaşımlı hosting ve bulut server geliyor. Peki nedir tam manasıyla bu kavramlar? Aralarındaki farklar, üstünlükleri ve dezavantajları nelerdir? İşte cevapları…

Reklam (Ads)


Hosting Nedir?

Dilimize daha çok hosting adıyla yerleşmiş olan internet barındırma, kullanıcıların internet sitelerine dair disk kısmı, maaş trafik takibi, veritabanları, internet e-posta ve FTP hesapları gibi bileşenlerini koruyan, böylelikle alakalı internet sitelerinin her daim ulaşılabilir olmalarını gerçekleştiren hizmetler bütününü ortaya getiriyor. Birçok hosting hizmeti bulunsa dahi süregelen sarfedilen hosting hizmetlerinin başında paylaşımlı hosting geliyor.

Paylaşımlı hosting kavramı, adından dahi ön görü edilebileceği gibi çok sayıda kullanıcının belli sunuculardan faydalandığı hizmet biçimini açıklamak için kullanılıyor. Bu hosting hizmetinde temel olarak yüksek kapasiteli barındırma imkânları, sahip olunan müşteriler arasında dağıtılıyor. Böylece alakalı server hizmetinden sadece bir kullanıcı yerine pekçok kullanıcı faydalanmış oluyor.

Bulut Sunucu Nedir?

Bulut server başka bir adıyla cloud server müşteri kaynaklarının farazi bir havuz içinde toplanmasına imkân tanıyan, periyodik olarak yenilenen, çok sayıda servera müsaade verdiği için paylaşımlı olma zorunluluğu bulunmayan, tamamıyla sanallaştırılmış server hizmetlerini kapsıyor. Paylaşımlı hosting hizmeti ile karşılaştırıldığında daha yeni bir kavram olan bulut server, bunun yanı sıra daha ilerlemiş imkânlar içeriyor.

Donanım, kapasite, performans ve ücretlendirme gibi pekçok başlık altında türlü değişiklikler gösteren bulut sunucunun paylaşımlı hosting ile sık sık karşılaştırılıyor olmasının birincil unsurunu şayet fazlası noktada değişik kullanıcı profillerine ve beklentilerine seslenme etmeleri ortaya getiriyor. Hangi hosting hizmetinin ihtiyaçlarınıza daha elverişli olduğunu kavramak için de aralarındaki farklara hakim olmanız gerekiyor.

Hosting ve Bulut Sunucu Arasındaki Fark Nedir?
Paylaşımlı hosting ve bulut server arasındaki en mühim farkı server adedi ortaya getiriyor. Paylaşımlı hosting, tanımında dahi bulunduğu gibi bir serverı çok sayıda kullanıcı için bölüştürebiliyorken bulut server şayet kullanıcılar için farklı sunucular oluşturabiliyor. İki hizmet arasındaki bu mühim ayrım, sadece performansa değil; kapasiteden ücretlendirmeye kadar nerdeyse bütün faktörlere tesir ediyor.

Web hosting ve cloud server arasındaki farkları temel olarak beş farklı başlık altında toplanıyor. Performans, kapasite, koruma, emniyet ve maliyet biçiminde sıralanan bu başlıklar, kimlerin hangi hosting hizmetinden faydalanması gerekliliğini de daha net bir duruma getiriyor. Her iki server türünün detaylı farklarına göz atarak ne tür bir hizmet almanız gerekliliğini belirleyebilirsiniz.

Hosting hizmeti paylaşımlıdır
Hosting hizmetinin paylaşımlı olması dezavantaj sayılabilecek türlü etkenleri yanında getiriyor. Örneğin; bant genişliği, disk kısmı, depolama kapasitesi gibi imkânlar, değişik kullanıcılarla paylaşıldığından ilkin performans değerleri olmak suretiyle umumi olarak hizmet niteliğini etkileyebiliyor.

Bulut server çoklu şekilde çalışır
Bulut sunucuda paylaşım koşulu olmadığı ve her kullanıcıya farklı server sağlanabildiği için çok sayıda internet sitesi yönetenlere dahi yüksek performanslı hizmet sunulabiliyor. Bu dahi sitenizin server çökmesi, tekrar yüklenmesi gibi süreçler yönünden daha avantajlı duruma gelmesini sağlıyor.

Hosting hizmetinde kısıtlamalar mevcuttur
Bulut server ve hosting mukayese adımında ortaya çıkan başka bir maddeyi kısıtlamalar ortaya getiriyor. Siz siteleriniz için yüksek performanslı bir hosting hizmeti alabilmek isteseniz dahi paylaşımlı sistemden ötürü bu talebinize karşılık bulamayabiliyorsunuz.

Bulut server daha geniş kaynaklara sahiptir
Bulut sunucuda kaynaklar daha ilerlemiş imkânlara sahip olduğu için yüksek kapasite ve performans gereksinimlerine dahi problemsiz bir şekilde yanıt verebiliyor. Bu dahi bilhassa kurumsal müşteriler için bulut server seçimi konusundaki en verimli sebeplerden birini ortaya getiriyor.

Bulut sunucuda daha kararlı bir hizmet sunulur
Bulut server, iş sürekliliği bile bile tasarlanmış bir sistem olmasından her daim kötü senaryolara tedarikli şekilde hizmet sunuyor. Ayrıca hosting hizmetindeki gibi tabi bulunduğunuz sunucuda yaşanabilecek rastgele bir sorun başka kullanıcılarla beraber sizi de etkilememiş oluyor.

Hosting hizmetinde emniyet riski daha yüksektir
Cloud server ve hosting server mukayese maddelerinden bir diğerini de emniyet ortaya getiriyor. Paylaşımlı hosting, kötü niyetli program, çapraz kodlama ve hizmet reddi gibi süregelen emniyet tehditlerine karşı bulut servera oranla daha az bir performans sergileyebiliyor.

Bulut sunucuda emniyet önlemleri daha gelişmiştir
Cloud server seçimi konusundaki mühim faktörlerden biri olan emniyet, verilerin ve ağın korunması için ilerlemiş şifreleme önlemlerini yanında getiriyor. Ancak hem kurumsal hem ferdi kullanıcılar için hiç bir sistemde saldırılara karşı mükemmel hizmet sunulamadığını unutmamak gerekiyor.

Hosting hizmeti daha hesaplıdır
Hosting seçimi yönünden hatta de en çekici noktayı maliyet ortaya getiriyor. Aynı anda çok sayıda kullanıcıyla paylaşılabildiği için çok daha az maliyetlerle sahip olunabilen hosting hizmetinin epey süregelen şekilde kullanılmasındaki anne öğeyi dahi maliyet ortaya getiriyor.

Bulut server daha maliyetlidir
Bulut sunucular, firmaya yahut şahsa hususi hizmet sundukları için hosting ile karşılaştırıldıklarında çok daha değerli olabiliyor. Diğer yandan bulut sunucular, hem tesisat hem program yönünden gereksinimlere göre özelleştirilerek ücretlendirme konusu ile ilgili dahi yarar sağlayabiliyor.

Projeler İçin Hangisi Seçilmelidir?
Web hosting hizmetiyle alakalı rastgele bir tercihte bulunmadan evvela türlü kriterleri aşikar bulundurmanız ve değerlendirmeniz gerekiyor. Bu kriterler internet sitelerinizin sayısından yoğunluğuna, domain oranlarından e-e-posta yoğunluğunuza kadar epey kapsamlı adımlardan ortaya geliyor. Hosting hizmeti planlamasında dikkat etmeniz gereken kriterler şayet bu şekildedir;

Written by